E-cigaretter

Lidt sundere end cigaretter

E-cigaretter indholder færre giftstoffer end cigaretter, og er derfor et lidt sundere alternativ end rygning.

Men e-cigaretter med nikotin er sundhedsskadelige og de er på igen måde eget til rygestop.

Hvis du vil stoppe med at ryge, bør du bytte andre metoder.

E-cigaretter

Brugen af e-cigaretter

På gader og stræder møde man ofte mange som damper løs på e-cigaretter. Det er ofte rygere, som ser e-cigaretter som et sundere alternativ til de rigtige cigaretter, eller unge som eksperimentere med disse produkter, da de har et lidt bedre ry end traditionelle cigaretter, og måske også fordi de har en harmløs smag af lakrids, jordbær eller chokolade og dermed smager bedre end cigaretter.

Stor forskel på indeholdet

Indholdet af de væsker, som der fyldes på en e-cigaretter, varierer rigtigt meget. Der er derfor også stor forskel på hvilke stoffer, som man inhalerer, når man damper på en elektronisk cigaret. Generelt kan e-cigaretter opdeles i to grupper. Dem uden og dem med nikotin. Sidstnævnte er selvfølge de mest giftige, men selv dem uden nikotin kan indeholde rigtig mange skadelige stoffer.

Videnskablig undersøgelse

Der er lavet en undersøgelse af det videnskablige tidskrift Inhalation Toxicology (link), som tyder på at lungerne tager mindre skade af dampen fra elektroniske cigaretter end cigaretter. Men det er vigtigt at understrege at undersøgelsen kun kigger på den akutte effekt på lungerne, og at kroppen stadig optager lige så stor mængde af giftstoffet nikotin, som ved rygning.

Stor usikkerhed på virkning over lang sigt

Da elektroniske cigaretter er et forholdsvist nyt rygeprodukt, er der ingen forskning, der entydigt kan fortælle om, hvordan kroppen og helbredet påvirkes på lang sigt. Da dampen inhaleres, forventer forskerne at det er lungerne, som kommer til at tage størst skade. Det er derfor også lungerne, forskerne primært kigger på i deres nuværende arbejde. Men da lungerne overfører stofferne i dampen til blodet, er det meget sandsynligt, at det i fremtiden bliver påvist, at damp fra e-cigaretter kan have en lige så stor negativ effekt på folks helbred, som hvis de røg cigaretter.

Nikotinfri e-væsker kan være farlige

Selv om stofferne i de nikotinfri e-væsker er uskadelige i små mængder, er det stadig ukendt hvordan de påvirker kroppen på lang sigt. Meget af forskningen er koncentreret om giftstofferne, som også findes i cigaretter, men 90% af indholdet i en e-væske er propylenglycol. Forskeren Charlotta Pisinger har udtalt til videnskab.dk, at “propylenglycol er ret uskadelig i små mængder, men hvad når man inhalerer det 300 gange dagligt i 40 år?”.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke at anvende e-cigaretter til rygestop

Selv om sundhedsstyrelsen har udtalt, at cigaretter sandsynligvis er mindre skadelige end cigaretter, anbefaler de ikke at anvende dem i et forsøg på at stoppe med at ryge. En væsenlig årsag til dette, er den store usikkerhed om de elektroniske cigaretter langtidsvirkning.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at benytte godkendte lægemidler til et rygestop.