Håndkøbsmedicin

til dæmpning af rygetrang

Når du vælger at stoppe med at ryge, kan du anvende flere forskelige type af håndkøbsmedicin til at dæmpe dine abstinenser og rygetrang.

Håndkøbsmedicin kan anvendes i behandling med nikotinerstatningsterapi og til at dæmpe rygetrang, når det er ulovligt eller upassende at ryge, samt i kombination med andre behandlingsformer, så som rygestop hypnose.

Læs mere om de enkelte typer af håndkøbsmedicin her på siden, eller søg information hos et apotek eller en godkendt forhandler inden du går i gang.

*Information på godkendt forhandlers hjemmeside

Vil du også gerne være XRyger, men mangler motivation til at komme igang, kan jeg anbefale læse om andres succeshistorier, hvor de deler de personlige erfaringer, som de fik gennem deres rygestop.

Nikotinplaster
Nikotininhalator
Nikotinsugetabletter
Nikotintyggegummi
Nikotinspray

Håndkøbsmedicin til rygestop

Du kan købe en række af produkter til at hjælpe dig med dit rygestop. Og som kan benyttes til at dulme dine abstinenser, når du i længere tid opholder dig på steder, hvor det er ulovligt at ryge, eller hvis du bare ønsker at trappe dit forbrug ned. Disse produkter indeholder alle nikotin, og betegnes samlet som håndkøbsmedicin, som i danmark kun kan købes på apoteker og hos en række forhandlere, der er godkendt af lægemiddelstyrelsen. En væsenlig forskel mellem en godkendt forhandler og et apotek, er at der ikke er et krav til at forhandlere skal ansætte apotekfagligt personale. Der kan derfor være forskel på den rådgivning, som du kan få de forskellige steder. Vælger du at handle eller bare at søge information online, kan du typisk få bedre vejledning og mere information, end hvis du går ind i en fysisk godkendt butik, da lovgivning der regulerer markedsføring af medicin, stiller store krav til den information, som online forhandlere giver på deres hjemmeside.

Kategorier af håndkøbsmedicin

Fælles for nikotininhalatorer, nikotinsugetabletter, nikotinsprays og nikotintyggegummi er at de ved brug erstatter den nikotin, som du ellers ville have indtaget ved at ryge en enkelt cigaret. Nikotinplastre skille sig ud fra disse produkter, da et nikotinplaster er et depotprodukt, som bæres i op til et helt døgn af gangen, og som langsomt udskiller nikotin i kroppen.

Da der er væsenlig forskel på de enkelte typer af håndkøbsmedicin, er der også forskel på hvordan de bør anvendes, og hvordan de kan hjælpe dig i dit rygestop. Tabletter, sprays og tyggegummi med nikotin adresserer kun behovet for nikotin, og ikke de vaner der er forbundet med rygning. En inhalator med nikotin er til gengæld udviklet specifik til ikke bare at overføre nikotin til kroppen, men også at arbejde med de vaner, som du har oplært dig gennem flere års rygning. En inhalator med nikotin er derfor designet, så den minder om en cigaret og du skal derfor suge nikotinen ud af inhalatoren. Det giver dig mulighed for at trappe ud af både behov og vaner.

Indlægssedlen bør altid læses

Det er et lovkrav at alle hjemmesider, der sælger eller omtaler håndkøbsmedicin, også viser indlægsedlen eller på anden vis giver samme information, når de omtaler specifikke produkter. Du kan derfor altid finde information om hvordan de enkelte produkter virker, hvordan de skal anvendes, hvordan de bør opbevares, hvilket bivirkninger de kan give. Hvis produkterne kan give problemer for personer med andre sygdomme eller når produktet indtages sammen med anden medicin, vil dette også fremgå af indlægssedlen.

Er du i tvivl om brugen af håndkøbsmedicin efter du har læst indlægssedlen, bør du søge vejledning hos en læge eller apoteker inden køber og bruger et produkt.

Medicin er ofte ikke nok

Håndkøbsmedicin kan hjælpe dig i dit forsøg på at stoppe med at ryge, men uden den rette motivation og en vedholdende indsats er det ekstremt svært at gennemføre et rygestop. Der kan rådgivning, hypnose og coaching være en stor hjælp for mange.