Nikotinplaster

Depotplaster med nikotin

Nikotinplastre er populære til langsomt at fravænne kroppen for dens behov for nikotin.

Afvænningen foregår i 2 – 3 trin og tager normalt 10 til 12 uger.

Du kan finde mere information om nikotinplastre og andre rygestopprodukter hos apoteker og godkendte forhandlere.

*Information på godkendt forhandlers hjemmeside

Nikotinplaster

Nikotinplaster

Et nikotinplaster er et depotprodukt, som gradvist udskiller nikotin i kroppen gennem huden. Nikotinplastre benyttes som behandling i nikotinerstatningsterapi (NRT), hvor kroppen langsomt fravænnes sit behov for nikotin.

Derfor er du afhængig af cigaretter

Som ryger er du afhængig af cigaretter, fordi nikotin er et giftstof, som din krop i selvforsvar prøver at bekæmpe. Når du stopper, skal din krop have tid til at indstille sig til, at du ikke længere indtager nikotin. Denne ubalance gør at din krop vil skrige på nikotin indtil din krop har sænket paraderne. Dette oplever du som rygetrang og abstinenser, så som også kan være søvnløshed, rastløshed, koncentrationsbesvær, hovedpine og irritabilitet.

Nikotinerstatningsterapi

Rygeafvænning med nikotinerstatningsterapi virker ved, at du overfører nikotin til kroppen ved brug af håndkøbsmedicin, og så gradvist sænker dit nikotinindtag, så kroppen får tid til at sænke sit selvforsvar, og du dermed slipper for svære abstinenser under dit rygestop. Nikotinplasteret udviklet specifikt til denne type behandling.

Sådan bruges et nikotinplaster

Et nikotinplaster anvendes ved at sætte det på et rent og tørt sted på kroppen. Da mange ikke ønsker at skilte med deres rygestop, vælger de at sætte det på hoften, eller et andet tilsvarende sted hvor det ikke er synligt. Mange nikotinplastre har en virketid på 24 timer, og benyttes bedst ved at sætte det på om morgenen, så kroppen får mest nikotin i dagtimerne, og så skifte det næste dag. Andre plastre har en lidt kortere virketid og kan derfor tages af om aftenen inden sengetid. Er du vant til at stå op og ryge om natten, kan et nikotinplaster med en virketid på 24 timer være en fordel.

Vigtigt

Husk at et nikotinplaster er håndkøbsmedicin og bør håndteres på samme vis som al anden medicin. Det er derfor vigtigt at du læser indlægsedlen grundigt, så du er opmærksom på eventuelle bivirkninger, samt hvordan du skal forholde dig, hvis du er gravid eller tager medicin for andre sygdomme.

Da nikotin er et giftstof, som især meget små børn har en lav tolerance over for, er det vigtigt at du opbevarer nikotinprodukter på en hensigtsmæssig måde, hvis du har små børn i hjemmet.

Nikotinplastre

Nikotinplaster

Der kan være stor forskel på nikotinplastrene fra de enkelte medicinalvirksomheder. Du bør derfor sætte dig grundigt ind i produktet inden du starter behandlingen.

Da nikotinplastre er håndkøbsmedicin forhandles disse kun hos apoteker og godkendte forhandlere. Du kan få mere information om de forskellige mærker af nikotinplastre hos apotekerne og forhandlerne.

*Information på godkendt forhandlers hjemmeside